Helsingin pitäjän kirkonkylä

Vantaan Pyhän Laurin Kirkko

Vantaan Pyhän Laurin Kirkko ympäristöineen on osa Helsingin pitäjän kirkonkylää, joka on Etelä-Suomen parhaiten säilynyttä historiallista kirkonkylämiljöötä.

1400-luvun puolivälissä rakennettu kirkko tuhoutui kiviosia lukuun ottamatta tulipalossa vuonna 1893. Sen jälkeen kirkko kunnostettiin uusgoottilaiseen tyyliin silloisia tyyli-ihanteita mukaillen. Kirkkoa ympäröi Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, joka on Vantaan seurakuntien päähautausmaa.

Tummasävyinen sisustus luo tunnelmaa

Yleisilmeeltään tummasävyiseen kirkkosaliin mahtuu noin 500 henkeä. Penkit ja lehterit sekä muu puinen sisustus ovat väriltään tummanruskeita, kun taas kiviseinät ja pilarit on maalattu kellertäviksi.

Kuorin ikkunaa koristaa näyttävä lasimaalaus, joka esittää Jeesusta lohduttamassa pyhiinvaeltajaa. Ikkunan alapuolella on alttaritaulu, jonka maalaus jäljittelee Leonardo da Vincin Pyhää ehtoollista. Kattoholvien tyyliteltyjen goottilaisten koristemaalauksien esikuvana ovat olleet Pariisin Notre Dame -katedraalin maalaukset.

Pyhän Laurin Kirkko – kauneimmat joululaulut

Joulun tunnelmaan pääsee virittäytymään laulamalla rakkaimpia joululauluja. Pyhän Laurin Kirkossa Kauneimmat joululaulut -tapahtuma järjestetään joka vuosi.

Joulun alla joulukuussa kirkossa kajahtavat tutut ja rakkaat laulut, joita lauletaan yhdessä. Pyhän Laurin Kirkossa Kauneimmat joululaulut ovatkin yksi vuoden suosituimpia tapahtumia, joka kerää kirkon täyteen kaikenikäisiä ihmisiä.

Pyhän Laurin Kappeli

Pyhän Laurin kirkon viereen on rakennettu siunauskappeli, Pyhän Laurin Kappeli. Se palkittiin vuoden betonirakenteena taitavasta suunnittelusta ja ammattitaitoisesta toteutuksesta valmistumisvuonnaan 2010.

Toimiva ja arkkitehtoninen rakennus sopii historialliseen maisemaan, jossa korostuu käsityön leima. Kappelin isompaan saliin mahtuu noin 100 henkilöä ja pienempään noin 25 henkilöä.

Vierailulle Pyhän Laurin Kappeliin pääset myös lähellä sijaitsevasta hotellistamme käsin!

Helsingin pitäjän kirkonkylässä sijaitseva Pyhän Laurin kirkko on Tikkurilan seurakunnan ja Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan pääkirkko. Keskiaikainen harmaakivikirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus ja Suomen suosituimpia vihkikirkkoja.

Noin 500 henkeä vetävä kirkkosali on yleisilmeeltään tummasävyinen. Sen kiviseinät ja pilarit on maalattu kellertäviksi, kun taas penkit ja lehterit sekä muu puinen sisustus ovat väriltään tummanruskeita. Kuorin ikkunassa on näyttävä lasimaalaus.

Tutustu muihin nähtävyyksiin.